Pada asalnya, beli pam air elektrik, Solar Charge Controller dan Solar panel.

Semuanya tidak membantu dalam projek kali ini. Kalau masalah rating yang tidak sesuai, tidak ada masalah. Tetapi kali ini, fungsinya tidak menetapi kehendak.

Pam air elektrik, sepatutnya boleh mengepam air tetapi tekanannya hanya 1.7 bar. Untuk pam air dengan tekanan yang amat rendah ini memerlukan pam air ini ditenggelamkannya di dalam air. Tekanan air membantu menolak air terus ke dalam pam air dan seterusnya pam menolak air keluar dari satu lagi salur. Tetapi pam ini bukan jenis submersible. Wayar yang disediakan pun pendek. Ada cuba tenggelamkannya, boleh berfungsi tetapi tak tahu berapa lama boleh bertahan.

Sekarang ini, dengan kos utiliti yang meningkat, bukan disebabkan paras bill yang meningkat, tetapi cara penggunaan yang berlebihan dan melampau, dan kesedaran memelihara persekitaran menyebabkan ramai berubah kepada teknologi hijau, hibrid, kurang pelepasan gas-gas merbahaya dan macam-macam lagi.

Aku ada projek berskala sederhana tetapi memerlukan start-up project sebelum projek sebenar boleh diteruskan. Projek mendapatkan elektrik secara percuma di langit 24/7.

Aku tiada pengalaman langsung berkenaan kuasa solar ke tenaga elektrik. Aku hanya bergantung asas pengetahuan elektrik lebih 10 tahun dulu. Untuk permulaan, aku dapatkan solar panel 10W, 12V DC dan solar charge controller 10A, 12V DC dengan harapan sistem in dapat menjana elektrik 24/7 kecuali jika bateri kehabisan kuasa.

Box ini sebahagian dari projek DT.OLT. Tujuan aku buat Box ini untuk mempelajari bagaimana untuk membuat box yang tahan lasak dan self sufficient.

Hi, Today, I would like to introduce my new project, DL_SESSION script.

 

Yang lepas-lepas, banyak projek bermula tetapi tidak digerak sehingga tamat. Banyak yang tergantung. Tapi kali ini (insyallah) projek ini bermula dengan beberapa sebab dan kepentingan.

Projek kali ini adalah untuk menggunakan Access Point (AP) dan Radius Server sebagai authentication. Dan dengan ini, projek ini dinamakan WIRELESS DUMB.