Di sini aku nak tunjukkan cara untuk mengatasi masalah LVM yang hilang atau tidak di-mount atau ingin mount LVM pada system baru dan sesungguhnya LVM tidak rosak. Dalam kes aku, file server aku ada 2 harddisk, di mana harddisk pertama adalam OS Linux dan kedua adalah LVM. Aku jadikan LVM sebab senang untuk tambah-tambahkan harddisk. Tetapi, agak malang OS aku yang rosak tetapi LVM tidak. Kalau pasang semua OS, tetapi LVM tidak mount secara automatik.

 

Kenapa saya buat artikel berkenaan Paypal? Kerana saya ingin memberi pendedahan terhadap pengalaman saya menggunakan perkhidmatan ini dan menggalakkan penggunaannya di kalangan masyarakat di Malaysia.

Pertama kalinya, sejarah ringkas. Paypal dibangunkan semasa pembangunan 2 syarikat di Amerika Syarikat pada 2000 untuk perkhidmatan tranksaksi kewangan dalam talian yang mudah secara amnya menggunakan kad kredit tetapi tanpa mendedahkan nombor kad kredit dan CVV kepada pihak penerima pembayaran. Ini penting kerana keselamatan kad kredit menjadi keutamaan bagi Paypal.

Hello, tutorial ini hanya suka-suka. Ini adalah cara untuk menukar teks kepada suara synthesis atau selalunya dikenali sebagai Text-to-speech. Utiliti dalam Linux yang digunakan untuk pengubahan teks ke suara adalah "festival".