Untuk kali ini, saya akan tunjukkan bagaimana untuk menyambungkan komputer dengan sistem operasi Chromium OS. Dari artikel lepas, sistem operasi ini bergantung kepada authentication ke Google sama seperti telefon pintar Android.

Apa yang saya akan tunjukan adalah sambungan internet menggunakan telefon pintar Android. Buat masa ini, saya tiada telefon iPhone untuk tunjuk contoh. Mungkin pada waktu lain.

Semenjak negara kita dilanda pandemik Covid-19 dan PKP dilaksanakan, anak-anak kita tidak lagi ke sekolah. Mereka perlu menjalani pembelajaran di rumah secara atas talian. Di sini, beberapa masalah timbul di kalangan ibu bapa dan anak-anak yang menyebabkan saya terharu (walaupun saya tiada masalah langsung kerana kemudahan di rumah cukup)

  1. Tiada komputer.
  2. Tiada telefon pintar dan tablet.
  3. Tiada liputan internet.
  4. Kelajuan internet rendah.
  5. Berkongsi peralatan dengan ibubapa.
  6. Berkongsi internet dengan ibubapa.
  7. Anak bersekolah ramai. Tiada peralatan komputer atau hanya satu dan tak boleh menjalankan pembelajaran serentak untuk anak lebih dari 1 orang.

Walau bagaimanapun, beberapa kemudahan yang baik kita masih ada.

  1. Banyak kemudahan dan kandungan pembelajaran baik untuk digunakan seperti Google Classrom.
  2. Kemudahan komunikasi Whatapps, Telegram dan Zoom.

Saya memikirkan masalah ini akan berlanjutan sehingga tahun hadapan. Walau bagaimana pun, pembelajaran dalam talian akan menjadi medium bukan sahaja pada waktu pandemik tetapi juga masa aman. Jangan menjadikan masalah semasa menghalang anak-anak kita mendapatkan pendidikan. Kita boleh bekerjasama untuk menyelesaikan masalah di atas.

Untuk kali pertama, saya akan menunjukkan bagaimana untuk memasang komputer lama dengan sistem operasi yang sesuai untuk digunakan oleh anak-anak kita. Saya memilih komputer lama disebabkan harganya murah dan mungkin percuma.