Minggu lepas, aku mendapat panggilan sorang kawan meminta bantuan. Dipendekkan cerita, identity anak dia telah dicuri dan digunakan dalam satu akaun Facebook. Segala gambar-gambar anak dia, keluarga dan gambar melancong keluar negara telah dicuri. Ada orang telah menyamar sebagai anak dia di Facebook.

Dari segi lain, kes ni aku rasa lawak la pulak. Anak dia bukannya terkenal pun. Bukan lah artis.

Tapi perkara ini adalah satu kes jenayah sebenarnya. Maka aku menasihatkan dia, cuba cari di Facebook beberapa langkah untuk melaporkan masalah kecurian identity ini. Aku tak pernah cuba tapi aku pasti, ada tempat untuk dilaporkan di situ. Keduanya, buat laporan polis kalau akaun itu masih tidak ditutup. Ini untuk mengelakkan kes jenayah lain. Seperti berlaku beberapa tahun lepas, seorang wanita telah dituduh membuat penghinaan ke atas orang kenamaan. Dia dikenali pihak polis melalui gambarnya yang dicuri di Facebook. Di mana, identity di Facebook bukan identity wanita tersebut.

Anak aku, yang belum berumur 1 tahun, suka sangat dengan telefon bimbit. Sebenarnya, segala jenis peralatan yang mempunyai butang, dia suka membelek. Maka, selain telefon bimbit, dia suka membelek dan membegar-begar (hacking) alatan itu dan selepas itu, cuba menekan-nekan butangnya.

Apa yang menarik pasal anak aku ini, setiap kali cuba menekan sesuatu butang, dia akan tengok sekelilingnya, samada tv, kipas, lampu dan macam-macam lagi. Dia seperti tahu, setiap kali butang ditekan, mesti ada perkara lain akan berlaku. Sampailah dia tahu, setiap kali tekan butang merah, samada Astro atau TV akan padam dan seterusnya pandang muka emak ayahnya dengan senyuman yang lebar. Mom, dad, I can do it!!! Agaknya lah dia cakap macam tu.

Pada tahun 2000, adalah tahun kegemilangan kawan-kawan di Utara Johor dalam penggunaan mIRC. Dari 1997, mulanya mereka tahun menggunakan mIRC dan seterusnya 1998 sehingga 1999 mereka tahu menulis dan menggunakan skrip di mIRC. Dan seterusnya penggunaan Eggdrop, shell dan macam-macam lagi sehinggalah tahun 2000 mIRC menjadi medan perang. Rampasan channel menjadi agenda. Ego mengatasi segala-galanya. Maruah dicabar. DOS – Denial of Service dan BSOD –Blue Screen of Death adalah satu cara terakhir seperti meletupkan bom nuklear. Pertarungan Linux-Windows bermula. Linux dipelajari hanya untuk menentang Windows. Perampas channel adalah hero yang dibenci.

Sekali fikir, ianya berlaku seperti di atas bumi tetapi sebenarnya berlaku pada dalam dunia maya. Atau lebih tepat lagi, IRC – Internet Relay Chat, di server undernet. Lebih melampau, ada yang menghantar perisik ke tempat musuh di café siber yang disyaki tanpa disedari. Sanggup dari Johor ke Melaka nak cam siapa pengacau sebenar. Dari situ, tertubuhnya kumpulan tidak rasmi, MsH – Mamat Spender Hijau.

 

Tadi member lama masa study bagi mesej di Facebook, ajak gi jamming. Balas balik pada dia, aku dah lama tak pegang gitar. Totally tak boleh join. Dia kata, dah pencen ke? Mustaine tak marah ke? Hahhaha. Aku masih layan tapi tak boleh nak involve macam dulu-dulu. Terlalu banyak interest sekarang ni.

Beberapa bulan lepas, aku baca buku bertajuk MUSTAINE: A LIFE IN METAL. Sesungguhnya, tidak pernah dalam hidup aku, baca biografi orang lain, boleh membuatkan aku stress. Kali ini, buku ini memang membuatkan aku stress. Mungkin apa yang sudah berlaku 3-4 tahun lepas memberi kesan walaupun sudah ok, tapi parut masih ada.

 

Diambil dari Utusan dan laman bebas untuk pengajaran.

KUALA LUMPUR (Malaysiaaktif) -- Masih ramai mempunyai anggapan bahawa pengurusan sisa pepejal di negara ini tidak mempunyai kaitan dengan mereka. Mengapa? Walhal sudah banyak program kesedaran telah dilakukan.


Rencana dua siri ini akan merungkai serba sedikit transformasi yang bakal tercetus dalam pengurusan sisa pepejal negara sebaik sahaja berkuatkuasanya Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) bermula 1 Sept lepas.


Bahagian pertama akan menyelusuri kurangnya keprihatinan segelintir masyarakat dalam memandang serius aspek kebersihan serta penglibatan yakni sebagai antara cabang penting pengurusan sisa pepejal.