Lebih 10 tahun dulu, aku berjumpa dengan mentor aku, Ibn Yusof, penulis buku Permata Yang Hilang.

“Bang, kenal tak Azli Paat? Dia ni hebat. Macam-macam idea teknologi dia ada. Saya rasa kalau kita jumpa dia, mungkin dia boleh bantu kita buat projek.”

Macam biasalah kalau cerita gempak pada Ibn Yusof, dia dengar acuh tak acuh. Tapi cuba dia ada cerita gempak, dia paksa pula kita dengar cerita dia.

Memang betul. Beberapa bulan selepas itu, Ibn Yusof telah berjumpa Azli Paat dalam satu seminar keusahawanan. Bila balik kampung, dia sanggup panggil aku dan bercerita betapa hebatnya Azli Paat dalam meramal perkembangan teknologi akan datang.

Mungkin ada antara kita sedar atau tidak sedar, dalam 1-2 minggu ini beberapa peringatan tentang penipuan perbankan internet di suratkhabar dan pemberitahuan SMS. Adakah peringatan ini hanya untuk kes penipuan dengan modus operandi lampau atau hanya untuk menyegarkan ingatan penggunanya?

Sebenarnya tidak. Peringatan ini sedikit rancak dalam 2 minggu ini kerana penggodam dan penipu perbankan internet telah mula menipu kembali. Kali ini modus operandinya sama tetapi dalam pendekatan yang berlainan. Dari 1 kes yang saya ketahui baru-baru ini, penggodam tidak lagi menggunakan nombor telefon yang tersembunyi atau nombor telefon yang panjang (panggilan dari luar negeri atau VOIP) untuk menghubungi mangsa.

DELL akan mengeluarkan satu produk yang dikatakan akan menggantikan PC. Bersaiz USB penstoran kilat dan boleh dipasang pada HDMI TV. Diberi nama Ophelia dan dikuasakan dengan Android.

Disambungkan ke internet menggunakan WiFi dan sambungan input papan kekunci dan tetikus dengan Bluetooth.

Walaupun menggunakan Android sebagai sistem operasi tetapi pengguna boleh mengakses sistem operasi lain seperti Windows, Mac OS, Linux, Google Chrome OS sehinggakan Citrix dan DELL secara maya dari sistem keawanan.

Tip ini sesuai untuk pencuri WiFi jiran sebelah. Nama pun jiran sebelah, maka banyaklah Access Point yang boleh kita perolehi. Tip ini bukanlah menyelesaikan satu masalah tetapi lebih kepada memanjang servis internet tanpa menyambung semula secara manual. Biasa la, nak sambung manual memang leceh. Maka, ada cara untuk bagi dia jadi automatik. Tapi aku guna DD-WRT. Mungkin ada firmware lain yang sesuai tapi aku tak ketemu.

 Cara nak curi WiFi jiran sebelah:

Selagi korang boleh sambung ke internet rumah diorang tanpa kebenaran tu, kira mencuri la tu. Kalau ada encryption, pandai-pandai la korang crack sendiri. Hehehhehe.